Bizatihi ne demek TDK?
TDK’ya göre “bizatihi” kelimesi “kendiliğinden” anlamına geliyor. Ama aynı zamanda “özünden, kökeninden” anlamına da geliyor.
Bizzat-i ne demek?
“Kişisel” kendiliğinden olan anlamına gelir, “kişisel” kendisi anlamına gelir.
Beyit nedir TDK?
TDK’ya göre beyit, anlamca birbirine bağlı iki mısradan oluşan şiirdir.
Darülfünun ne demek TDK?
Darülfünun (Osmanlı: دار الفنون) “üniversite” anlamında kullanılan bir kelimedir ve Arapça dar (yer, yurt) ve fünun (bilimler) kelimelerinden türemiştir. Ayrıca 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünunu’nu da ifade eder.
Müteşekkül ne demek?
Tureng – müteşekkil – Türkçe İngilizce Sözlük. Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: yazıldı.
Zebil ne demek TDK?
TDK’ya göre Zebil kelimesi; zayıf, yoksul, sefil anlamına gelen bir kelimedir.
Tekamül ne demek örnek?
TDK sözlüğünde evrim kelimesinin anlamı olgunluk veya olgunluktur. Aynı zamanda Türk Dil Kurumu’na göre evrim aynı zamanda evrim, gelişme veya ilerleme anlamına da gelir. Arapça bir kelime olan evrim kelimesi sıkça kullanılan kelimelerden biridir.
Teşbib ne demek?
Nesip (Tesbib), kasidenin ilk bölümü ve şiirsel olarak en zor kısmıdır. Genellikle 15-20 beyittir. Şair bu bölümde bir tasvir verir.
Mecmua etmek ne demek?
Arapça kökenli bir kelime olan ve “toplanmış, derlenmiş, bir araya getirilmiş” anlamına gelen mecmua, Osmanlı dönemi Türk edebiyatının her alanından seçilmiş, çoğunlukla kişisel beğeniler ışığında hazırlanmış eserlerin genel adıdır.
Murabba ne demek TDK?
Kelimenin anlamı “dörtlük”tür.
Ahenk nedir?
Harmony, “uyumlu birliktelik, düzenlilik, armoni” anlamına gelir. Türk müzik terimlerinden biridir. Kelime anlamı: Harmony, bir bütün içindeki parçaların veya unsurların uyumlu ve dengeli bir şekilde bir araya gelmesini ifade eder.
Kallavi ne demek?
Kallavi, Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimizde vezirlerin taktığı koni biçimli sarık anlamına gelir. Kavuk pamuğundan yapılmış bir sarıkla sarılmış erkekler için bir başlık olarak tanımlanabilir.
Tevekke ne demek?
TEVEKKEL: Sözlük anlamı “her şeyi kaderine bırakmak” olmasına rağmen halk arasında “aptal” olarak da kullanılmaktadır.
Fen evi Osmanlıca ne demek?
Kelime anlamı “Bilim Evi” olan Darülfünun, Osmanlı bürokrasisinin ilk aşamalarında görev alacak ve modern eğitim alacak memurlar yetiştirmeyi amaçlıyordu. Prof. İhsanoğlu’na göre, 3.
Medresenin anlamı nedir?
Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yüksek öğrenim veren eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders (درس) kökünden gelir. Medreselerde ders verenlere “müderris”, yardımcılarına “muid” ve okuyanlara “danışmend”, “softa” veya “öğrenci” denir.
Bizatihi ne demek islamda?
‘Spontane’ anlamına gelen ‘bizatihi’ kelimesi yanlış kullanılan kelimelerden biridir. Kelimeler farklı bölgelerde farklı telaffuz edildiğinden dilimizde yazım hataları yaygındır. Bu kelime genellikle bizaghtihi olarak yanlış yazılır.
Bizatihi nedir felsefe?
Merak, varoluşsal boyutta, nesnesine salt bir nesne olarak odaklanmayan, insana özgü bir özellik olan ve en sonunda öznenin kendisine dönen bir anlam arayışının adıdır.
Bizatihi hukukta ne demek?
Doğal hukuk anlayışında, hukukun kendisi adalet tarafından tanımlanır. Adalet, hukukun geçerliliğini belirler. Bu bağlamda, doğal hukuk teorisini kısaca “Bir yasa, yasa olmak için adil olmalıdır” diyen bir anlayış olarak tanımlayabiliriz.
Bizatihi kaim ne demek?
Kelam terimi, Tanrı’nın varlığının kendi kendine yettiğini ve hiçbir şekilde başkasına bağlı olmadığını ifade eder. Kelam terimi, Allah’ın özüne, insanlar tarafından bilinebilmesi için atfedilen anlamlar ve kavramlar anlamına gelir. Allah’ın isimlerinden biri (esma-i hüsna).